Sosyal Medya nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler…

Sosyal medya nedir? Hakkında bilinmesi gerekenler… Basit bir ifadeyle sosyal medya; internet aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi video, resim, metin vb. argümanlarla ifade edebildiğimiz dijital platformlardır.  Bu paylaşım şekliyle aynı anda bir den fazla kişiye ulaşma imkanı sunarak interaktif özelliği taşıyan yapılardır.

  • Sosyal Medya Olmadan Biz Ne Yapıyorduk?
  • Neden Böyle Platformlar Çoğaldı?
  • Sosyal Medyada Bizi Neler Bekliyor?

Bu sorulara yanıt verirken önce internet tarihi üzerinden göz atmanın genel mantığı anlamamıza yardımcı olacağını düşünüyorum.


Sosyal Medya Olmadan Biz Ne Yapıyorduk? 

Bildiğimiz üzere internet, 1990’lı yıllarda Berners-Lee tarafından ortaya çıkartılan World Wide Web sistemi ile dünya sanal bir ağ düzeniyle birbirine bağlandı. 1990’lı yıllardan sonra tek yönlü iletişim yapısı ile şimdilerde bildiğimiz birçok markanın ilk web siteleri görücüye çıkmıştı. O zamanlar veri tek taraflı sunulabiliyor ve herkes kendi sitesinde söz sahibi oluyordu. İnternet görünüm olarak ise şuan ki görsel estetikten uzak, çok satırlı yazı düzeni içeren sayfalardan oluşuyordu.

İşte İnternet Tarihinin İlk web site örnekleri hürriyet.com

  • 1971: İlk atılan e-mail
  • 1991: www (World Wide Web) kuruluşu
  • 1994: İlk blog
  • 1995: Classmates.com kuruluşu
  • 1995: MIRC ve ICQ geldi
  • 1996: Ask.com arama motoru hayatımıza girdi
  • 1999: Blogger kuruldu

Neden Böyle Platformlar Çoğaldı?

2000’li yıllardan sonra internetin bu yapısı kendini çift yönlü iletişime bıraktı. Bu yolla topluluğa sunulan veriye kişiler kullanıcı olarak katılabilir, yorum yazabilir, paylaşım yapabilir hale gelmişti. Dijital ortama bu şekilde müdahale edebiliyor olmaları, internete ilgilerini arttırınca bunu fark eden kurumlar bu ilgiyi daha da arttırmanın ve kendi lehlerine çevirmenin yollarını aradılar.

Zamanla bu iletişim ağı o kadar büyüdü ki kişisel blog alanları kurabildiğimiz, çeşitli konular üzerine oluşturulan topluluklar arasında mesaj ve imojiler ile sosyal iletişim sağladığımız noktalardan çok daha öte noktalara kısa sürede ulaştık. Yazı tabanlı internet yapısı daha sonra grafiksel bir görünüme kavuşarak göze daha hoş gelen ve algılaması daha kolay bir yapıya dönüştü.

Telefon Sektöründe Gelişmeler

Bilgisayar piyasasında bu gelişmeler yaşanırken, ona en büyük rakip olacak ve yerine göz dikecek telefon piyasasına da göz atmadan olmaz.

Eski cep telefonu sms yollama

Birçok kişiye evinde Bilgisayar sahibi olmanın cazip gelmeye başladığı bu dönemlerde, varlığını ilk olarak sesli iletişimde gösteren cep telefonları, kontörlü kullanım imkanı sunmaktaydı. Hatta 160 karakter sınırlı
sms gönderme özelliğine şahit olanlar, duygu ve düşüncelerini sığdırmaya çalıştıkları o dönemlerin unutulmaz nostaljisini hala yaşarlar.


Motorola Dynatac 1973

1973 tarihinde ilk cep telefonundan (MotorolaDynaTAC) buyana telefonlar için önce ebat küçültme yoluna gidilse de ileriye dönük bilgisayarın işlevini görebilecek telefon fikri ortaya çıkınca (Akıllı Telefon), bu fikirden çok çabuk dönüldü ve günümüzde büyük ekranlı, işlemcisi güçlü ve depolama alanının önem kazandığı telefonlar dönemine kavuştuk.

Cep telefonu tarihi hakkında detaylı bilgiyi milliyet.com adresinden ulaşabilirsiniz.


Bilgisayar Sektöründe Gelişmeler

Artık hızına hız katarak büyüyen bu teknoloji dalgası önce bilgisayarları aka bininde ise telefonları amacından çok daha farklı yönlerde geliştirdi.

  • 2000: Özgür ansiklopedi Wikipedia yayınlandı
  • 2003: Blogger’a rakip geldi, WordPress
  • 2004: En çok kullanılan sosyal ağ doğdu, Facebook
  • 2005: Flickr ve YouTube doğdu
  • 2006: 140 karakter geldi, Twitter
  • 2009: Check-In kavramıyla tanıştık, Foursquare
  • 2011: Google Plus geldi, ortamlar değişti
  • 2012: Pinterest ile fotoğraf arşivi

Bilgisayar, kullanım ortamına göre çok çeşitli ebatlara ayrılsa da (laptop, tablet, notebook),  Masaüstü bilgisayarlar veri depolama ve işleme kapasiteleri yüzünden kurumlar tarafından en çok tercih edilen olmaya devam etmektedir. Kişisel kullanımda telefonlar baskın gelse de ikinci tercih olarak laptop, notebook ve ya tablet seçeneklerinden en az biri tercih edilmektedir. 


Gelecekte Sosyal Medya

Sosyal Medyada Bizi Neler Bekliyor?

Dijital ortamın her geçen gün birbirine daha çok entegre olmasıyla bilgi, tüm teknolojik materyallerde ortak yapıda buluşmaya başladı… Eski dönemde sadece hayal edilebilecek fikirleri 21.yy da karşımıza gerçekleşmiş bir şekilde çıkmaya başladı. İnsanların internette kendisine ait özerk alanlar oluşturmasını sağlayan sosyal medya, toplum tarafından çok çabuk benimsendi. Nitekim büyük kitlelere ulaşma potansiyeli yüksek olması nedeniyle sosyal medya, kurumların reklam, tanıtım ve iletişim ağına dönüşmesi çok sürmedi. Böylece sosyal medya yönetimi denilen bir iş kolu da doğmuş oldu.

2018 Q2 Global Digital Statshot

 We Are Social ve Hootsuite 2018 verilerine göre dünyada internet kullanıcı sayısı 4.021 milyara ulaştı. Bu rakam Türkiye’de 54.33 Milyon İnternet kullanıcısına tekabül etmektedir. Buda 81.33 milyon ülke nüfusumuzun %67’sine denk gelmektedir.

Dünyada mobil  kullanıcısı 5.135 milyara ulaştı bunun %39’u  mobilde sosyal medya kullanıcısı. Türkiye’de mobil kullanıcısı 72.90 milyon ve bunun %54’ü  sosyal medyayı mobilden kullanıyor. Dünya çapında mobil kullanımı bir önceki yıla oranla %4 artış göstermiş durumda. Dünyada sosyal platform kullanıcı sayısı bakımından 2.234 milyar kişi ile Facebook 1. Sırada. Onu takip eden 1500 milyar kişi ile Youtube. Telefon uygulaması olarak aynı sayıya ulaşan uygulama Whatsapp 3. Sırada. İnstagram 813 milyar kişi ile 6. Twitter ise 330 milyar kişi ile 12. sırada.

Sosyal Medya Kullanım Alanları

Günümüze geldiğimizde mevcut teknolojilerin akıllı telefonlarla birleşip cebimize kadar taşındığı dönemde artık kurumların en büyük silahı, bizim gün içinde aktif olduğumuz ve defalarda baktığımız sosyal medya. Haliyle kurumlar için sosyal medya platformlarında kendi yapılarına uygun kurum profilleri, sayfaları ve içerik oluşturmak büyük önem kazanmış vaziyette. Daha önce de dediğimiz gibi tüm bu platformların birbirine bağlı ve entegre çalışıyor olması da, bizi her koldan çepeçevre sarmalarını sağlıyor. Bu noktada da bütünleşik pazarlama dediğimiz kavram ortaya çıkıyor. Bu da bize ulaşmak isteyen kişiler için çok önemli bir veri kaynağı oluyor. Tüm reklam çalışmaları bu platformların nabzı tutularak hazırlanıyor. Televizyon reklamlarından daha çok sosyal medya üzerinden hedeflemeler yapılıyor. Bir çok meslek gurubu da kendini sunmak ve potansiyel müşteri yakalamak için artık geleneksel kitle iletişim kanallarını değil, çağın tartışılmaz en etkili iletişim aracı sosyal medyayı kullanıyor.

Gelecekte nelerle karşılaşırız bilinmez ama kestirebildiğim kadarıyla bilgi gelecekte daha kolay erişilebilen bir kavram olacak. Bizi bizden daha iyi tanıyan kurumlar ortaya çıkacak. İlerine oluşacak talepleri kestiren, ona göre hareket eden ve belki biraz ürkütücü gelebilir ama müşteri davranışlarına hakim olabilmeleri mümkün olacak. İşte dijitalin devri böyle gelecek vadediyor. Bu sebeple dijital çağı şimdiden yakalamak çok önemli. Şimdinin azimlileri geleceğin kıdemlileri olacaklar.

Güncelleme: 07.07.2019 Bize ulaşın

İlgili Konu Başlıkları


Son Yazılar

Facebook Sayfası Nasıl Oluşturulur?

facebook-sayfa-oluşturma
Facebook Sayfa Oluşturma

Facebook sayfa nasıl oluşturulur; bu işlem herkesin profil hesabından yapabileceği bir işlemdir. Profil hesabından bağımsız olarak hareket eder. Facebook sayfası açmak için profil sayfası açmanız gereklidir. Sayfayı açan profil Facebook tarafından otomatik olarak yönetici olarak atanır.

Facebook sayfası oluşturmak için yapılması gerekenler sırasıyla resimli şekilde aşağıdaki yazımızda anlatılmıştır.

Facebook Sayfa Oluşturmak için 1. Bölüm

Facebook Sayfa Oluşturma
Facebook Sayfa Oluşturma
  1. İlk önce Facebook hesabınıza giriş yapın.
  2. Ana sayfanızda başlık çubuğunda üçgen şeklindeki menüye tıklayın ve sayfa oluştur kısmını seçin.

NOT

Sayfa ismini benzersiz olmalıdır. Eğer web site domain var iste domain alınmadan önce sosyal medya hesap adı müsaitliği kontrol edilmelidir.

Facebook Sayfa Oluşturmak için 2. Bölüm

facebook-sayfa-türü-seçmek
Facebook Sayfa Türü Seçmek
  1. Bu kısımda sayfa yapımıza hangisi uygunsa onu seçiyorsunuz.

NOT

Sayfa oluştururken, sayfa türü seçme kısmı en önemli kısımdır. Burada seçtiğiniz türe göre facebook algoritması çalışacaktır. Sayfa türü sonradan değiştirilemez.

Facebook Sayfa Oluşturmak için 3. Bölüm

Facebook Sayfa Türü Bilgilerini Girmek
Facebook Sayfa Türü Bilgilerini Girmek

Her iki seçenekte de sizden sayfa adınızı ve hangi sektöre hitap ettiğinizi belirtmenizi isteyecektir. Burada tam anlamıyla sizi anlatan kategori bulamayabilirsiniz bu durumda ise en yakın olanı seçebilirsiniz. Seçtiğiniz sektöre göre ekstra sizden adres bilgisi ve telefon bilgisi istenebilir. Gerekli kısımları doldurduktan sonra devam et dediğinizde sayfanızı oluşturmuş olacaksınız.

NOT

Adres gerektiren durumlarda eğer konum olarak gösterebileceğiniz iş yeri yok ise bulunduğunuz şehir ve ilçeyi belirtmeniz yeterli olacaktır. (Freelance çalışanlar için uygulanabilir)

Güncelleme: 11.03.2019 Bize ulaşın

Pinterest Görsel Boyutları

Sosyal Medya Yönetiminde görsel düzen en önemli kısımlardan biridir. İçeriğini sadece görsellerin oluşturduğu platformlar için ise en kilit nokta görsel anlatımlardır. Bu sebeple her sene kullanıcılara daha iyi bir sunum sergilemek için boyutlarda değişmeler gerçekleşmektedir.

2019 Yılı Açıklanan Pinterest Görsel Boyutları

  • Pinterest Pin Boyut: 236x∞
  • Pinterest Profil Boyut: 165×165
  • Pinterest Pano Boyut: 222×150
  • Pinterest Küçük PAno Boyut: 50×50